Kun miljoona ihmistä meni elokuviin - Finnkino

21.10.2020

Kun miljoona ihmistä meni elokuviin

Jaa artikkeli

Mitä tapahtuu kun miljoona ihmistä menee elokuviin? Lue Finnkinon uusi blogi aiheesta!

Keväällä kaikki oli yhtäkkiä toisin. Meidän oli noudatettava tiukkoja rajoituksia ja vietettävä enemmän aikaa kodeissamme. Laitoimme pihoja ja puutarhoja, kuntoilimme ja ulkoilimme, ja nautimme keväästä niin paljon kuin vain pystyimme. Juttelimme usein siitä, kuinka oli hienoa, että nyt on hyvät kelit, sillä eihän tällaista jaksaisi syksyllä, kun sataa vettä ja on kylmä.

Tuli kesä ja sen myötä valoa tunnelin päähän. Pikkuhiljaa uskalsimme liikkua enemmän kotiemme ulkopuolella. Aurinko paistoi, oli hymyjä ja naurunremakkaa ja juhannuksen viettoa, suuntasimme kohti isompia terasseja ja ravintola-ala nosti rohkeasti taas päätään.

Ensimmäiset leffateatterit avattiin sulkujen jälkeen kesäkuussa, ja heinäkuun puoliväliin tultaessa elokuviin pääsi jo kaikkialla Suomessa. Vieraat kohtasivat elokuvateattereihin saapuessaan uudenlaisia rajoituksia, joita teatterit suunnittelivat laajasti yhdessä.

Suomalaista leffa-alaa laajasti edustava Filmikamari on alan toimijoita yhdistävä liima. Koko ala sitoutui tekemään kaikkensa, jotta elokuvateattereita voidaan pyörittää vastuullisesti ja vieraamme kokisivat olonsa turvallisiksi.

Salien kapasiteetti puolitettiin, siirryttiin suosimaan ennakkoon ostettavia lippuja ja etämaksutapoja, ja näytösvälejä porrastettiin ja pidennettiin ruuhkien välttämiseksi. Siivoaminen on yksi keskeisimmistä teatterityön vaiheista, ja olemme kiinnittäneet tähän erityistä huomiota niin, että voimme taata turvallisen elokuvaelämyksen kaikille vieraillemme. Tolu tuoksuu, penkit kiiltävät ja vieraat viihtyvät!

Vieraat ovat tulleet ja viihtyneet. He ovat olleet turvassa. He ovat saaneet mahdollisuuden lähteä matkalle toiseen maailmaan, syyn lähteä treffeille ja tapaamaan ihmisiä, shoppailemaan, laittamaan muutaman euron lisää parkkiautomaattiin tai ottamaan vielä sen yhden drinkin. 

Elokuvateattereita on rakennettu viime vuosina kauppakeskusten keskeisimmille paikoille juuri siitä syystä, että niissä käy valtavasti ihmisiä, jotka kuluttavat valtavasti oheispalveluja. Itiksen ja Omenan kaltaiset menestystarinat saavat varmasti jatkoa muissakin kasvukeskuksissa, kunhan pöly taas alan ympäriltä laskeutuu.

Miljoona ihmistä tuli elokuviin. Näin tosiaan kävi. Kesäkuun lopusta lokakuun alkuun Suomessa leffalipun osti 1 057 000 katsojaa.

Leffalippu maksoi Suomessa vuonna 2019 (Suomen elokuvasäätiön vuositilastot) keskimäärin 11,42 €. Nuo miljoona katsojaa ovat tuoneet lipputuloina yli 12 miljoonaa euroa, mikä jaetaan elokuvateattereiden ja elokuvien tekijöiden kesken. Jokainen kävijä jättää lisäksi elokuvateattereille muutaman euron ostamalla herkkuja, katsomalla mainoksia ja ostamalla sarjalippuja lahjaksi.

Tutkimusten mukaan miljoonasta kävijästä 650 000 jätti kotona syömisen väliin ja söi sittenkin ravintolassa. 400 000 ihmistä kävi kivijalkaliikkeissä ostoksilla. 300 000 ihmistä ajoi autolla leffaan ja loput tulivat taksilla, kyydillä tai julkisilla.

Tuhansille ihmisille koitui hyvinvointia ja töitä, joka sai alkunsa, kun kotona vietetyn illan sijaan päätimme tällä kertaa jättää kollarit kaappiin ja lähteä liikkeelle.

Kiitos elokuville, erityisesti kotimaisille leffoille, joita löytyy katsotuimpien leffojen top 10 -listalta tällä hetkellä seitsemän kappaletta. Kiitos yleisöille vastuullisista vierailuista, pidetään homma jatkossakin siistinä ja paikat auki. Kiitos päättäjille, että olette luottaneet siihen, että vastuullisten toimijoiden työhön voi luottaa.

Koko Suomen puolesta – kiitos miljoonayleisöllemme. We’ll be back. Syksyllä on taas paljon syitä tulla turvallisesti leffaan, sillä nyt jos koskaan haluamme jälleen matkalle toiseen maailmaan.

Voimia!

T: Finnkinolaiset