Lapua 1976 rikkoi vuoden kolmantena kotimaisena 100 000 katsojan rajan

11.4.2023

Toni Kurkimäen ohjaama ja Blankfacen tuottama, tositapahtumista ammentava Lapua 1976 rikkoi viikonloppuna 100 000 katsojan rajan. 1. syyskuuta ensi-iltansa saaneen elokuvan on nähnyt nyt jo 103 653 katsojaa. Vuoden 2023 kotimaisista ensi-illoista aiemmin vain Sisu sekä Risto Räppääjä ja Villi kone ovat keränneet yli satatuhatta katsojaa.

"Satatuhatta katsojaa on tänä päivänä jo eräänlainen hittielokuvan raja. Suomessa tulee valkokankaille vuosittain yli 200 elokuvaa, mutta vain harvoista kasvaa isoja yleisömagneetteja. Lapua 1976 on otettu vastaan erittäin hyvin: yleisöpalaute on ollut ylistävää eri puolilla Suomea ja se vetää katsojia saleihin. Elokuva oli viime viikonloppuna edelleen maan toiseksi katsotuin elokuva yli 10 000 katsojalla", kehuu Finnkinon elokuvalevityksen johtaja Mika Nieminen. 

Lapua 1976 on tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja toivosta. Elokuva on tositapahtumiin pohjautuva rakkaustarina ihmisistä, jotka joutuvat keskelle Lapuan patruunatehtaan räjähdystä. Elokuvan pääosissa ovat Jussi-palkittu Linnea Leino, Konsta Laakso, Hannu-Pekka Björkman ja Leo Sjöman.

 

SYNOPSIS

Lapua, vuosi 1976. Matti Holma (Konsta Laakso) on töissä patruunatehtaalla – kuten valtaosa paikkakuntalaisista. Kun kotiseudulle palaava tehtaanjohtajan tytär Kaisa Mäkelä (Linnea Leino) aloittaa työt lataamossa, palaavat kipeät muistot menneestä Matin mieleen. Matilla ja Kaisalla on yhteinen menneisyys, suhde, jota Kaisan isä (HP Björkman) ei koskaan hyväksynyt.

Kohtaamiset töissä lähentävät taas Mattia ja Kaisaa keskenään. Vanha rakkaus ei olekaan sammunut. Mutta Kaisa on jo tahollaan kihlautumassa ja hänellä on suuri salaisuus. Matti ei halua luovuttaa toivoaan Kaisan suhteen, mutta aamulla, 13. huhtikuuta lataamossa tapahtuu jotain, joka vavahduttaa koko Suomea. Kohtalokas räjähdys muuttaa rakkaustarinan kertomukseksi rohkeudesta, menetyksistä ja toivosta. 

TUOTANTO

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimpia onnettomuuksia. Elokuvan käsikirjoitusta varten haastateltiin onnettomuuden kokeneita ihmisiä vuosien ajan. Kuvauksia varten tehtaan räjähdyspaikka lavastettiin Tiistenjoen Nuorisoseuran kentälle ja lataamo luotiin VR:n vanhaan makasiiniin Seinäjoelle, jonne saatiin Lapuan Taidemuseolta alkuperäisiä lataamokoneita. 

Lapua 1976 on kuvattu Lapualla keväällä 2022. Elokuvan tuotantobudjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Elokuvan on ohjannut Toni Kurkimäki ja käsikirjoittanut Tuukka Haapamäki. Elokuvan tuottavat Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii tuotantoyhtiö Blankfacelle. Elokuvan levittää Finnkinon elokuvalevitys.

Elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta Suomen 1.9.2023.