Vähemmän perinteinen Oscar-vuosi - Finnkino

19.4.2021

Vähemmän perinteinen Oscar-vuosi

Jaa artikkeli

Poikkeuksellinen elokuvavuosi näkyy myös tämän vuoden Oscar-ehdokkuuksissa.

Tämän vuoden Oscar-gaala on varmasti vähintäänkin poikkeuksellinen ja jopa historiallinen monestakin eri syystä. Suurin poikkeama on toki se, että elokuvateatterit ovat olleet suljettuina globaalisti pitkiäkin aikoja tämän sekä viime vuoden aikana ja täten moni Oscar-ehdokkaana oleva elokuva on ollut nähtävissä muualla kuin elokuvateatterin valkokankaalla. Esimerkiksi eniten ehdokkuuksia (10 kpl) saanut elokuva Mank ei ole ollut valkokankailla lainkaan ja useampaa ehdokaselokuvaa ei ole ollut mahdollista nähdä Suomessa vielä missään. Vähemmän perinteinen elokuvavuosi näkyy myös ehdokaslistauksessa, joista nostimme nämä muutamat valopilkut esiin:

 

  • Riz Ahmed (Sound of Metal) on ensimmäinen pakistanilais- ja muslimitaustainen ehdokas parhaaseen miespääosaan.
  • Tänä vuonna parhaan naispääosan palkinnon saajaksi on ehdolla kaksi tummaihoista ehdokasta - Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom) ja Andra Day (The United States vs. Billie Holiday) - ensimmäisen kerran sitten vuoden 1972 jälkeen. Viola Davison myös eniten Oscar-ehdokkuuksia saanut tummaihoinen näyttelijätär (paras pääosa ja paras sivuosa, molemmat kahdesti).
  • Sir Anthony Hopkins (The Father) on Oscar-historian vanhin ehdokas parhaaseen miespääosaan sekä ensimmäinen yli 80-vuotias, joka on ollut ehdolla peräkkäisinä vuosina samaisessa kategoriassa.
  • Emerald Fennell (Lupaava nuori nainen) on ensimmäinen nainen ehdolla parhaasta ohjauksesta debyyttiohjauksellaan.
  • Christina Oh on ensimmäinen aasialainen tuottaja ehdolla parhaasta elokuvasta (Minari) ja Steven Yeun ensimmäinen aasialainen ehdokas parhaaseen miespääosaan.
  • Thomas Vinterberg on ensimmäistä kertaa ehdolla parhaasta ohjauksesta tanskankielisestä elokuvasta (Yhdet vielä), joka on myös ehdolla parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi.
  • Chloé Zhao (Nomadland) on ensimmäinen aasialainen nainen ehdolla parhaasta ohjauksesta ja ensimmäinen nainen ehdolla neljään Oscariin samana vuonna.

 

Koko ehdokaslistauksen näet täältä: OSCAR-EHDOKKAAT

Oscar-palkinnot jaetaan 93. kerran sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 26.4. klo 03.00 Suomen aikaa.

 

Valkokankaalle saapuvat ehdokaselokuvat:

 

 

 Poikkeustilanteesta johtuen ensi-iltojen ajankohdat voivat vielä muuttua.